27 november 2020

Investeren in Duits vastgoed: er zijn nog zekerheden…

De huidige financiële markten als onzeker bestempelen, is een stevig understatement. Wanneer zelfs negatieve rentes tot het ‘nieuwe normaal’ behoren, dan schort er iets fundamenteels aan het systeem. Gelukkig vindt de geïnformeerde belegger altijd opportuniteiten. Investeren in Duits vastgoed, bijvoorbeeld; de heimat van grondigheid blijft haar reputatie alle recht doen! 

 

Perspectieven over het muurtje

Wanneer de waarde van de gangbare bancaire producten keldert, moeten experts op zoek naar andere oplossingen voor vermogensbescherming en rendement. Dat is exact wat Koen Van Uffelen en Luc Dewulf, zaakvoerders van Rendimmo, hebben gedaan. Zij vonden uiterst stabiele én rendabele investeringen bij onze Oosterburen. Het huurklimaat én het beleid in Duitsland scheppen een rist gunstige perspectieven voor de Belgische belegger. Investeren in Duits vastgoed is bovendien al mogelijk met minimale inzet van eigen middelen; ook jonge mensen plukken dus al eetrijpe vruchten.


appartement in Aldenhoven


Duitsland, het ‘beloofde land’?

Luc Dewulf, oprichter Rendimmo: “Je hoeft geen expert te zijn om te begrijpen dat de huidige mogelijkheden die beleggers worden opgedrongen, niet bijster aanlokkelijk zijn. De rentes op spaarboekjes, obligaties en consoorten zijn eigenlijk lachwekkend laag of zelfs negatief. Wanneer je dus mensen een daadwerkelijke meerwaarde wilt aanbieden, moet je je grenzen durven verleggen. Tegelijk is wild speculeren niet de favoriete strategie van de modale Belg. Zekerheid en betrouwbaarheid blijven cruciaal. Vastgoed blijft ook in dit huidige klimaat een rots in de branding, mits je kiest voor de juiste formules en producten. Onze zoektocht naar een financieel product dat mensen nog echt rendement en gemoedsrust oplevert, leidde ons naar Duitsland.”

Koen Van Uffelen, medezaakvoerder Rendimmo: “Het is namelijk zo dat in Duitsland een heel andere cultuur heerst rond het concept: ‘vastgoed’. De baksteen in de maag, die ons als Belgen zo typeert en die mee heeft bijgedragen tot een verzadiging van onze vastgoedmarkt, kénnen ze daar niet. Dat heeft historische en socio-culturele oorzaken. Het is vooral een huurmarkt, die bovendien wordt gekenmerkt door schaarste. De gemiddelde Duitser woont ook kleiner. Dit alles heeft natuurlijk enkele mooie implicaties voor wie bereid is te investeren. De huurprijzen zijn solide en gunstig, eigenaren worden zeer goed beschermd, de aankoopprijzen zijn aantrekkelijk… Kortom: het is een laagdrempelige investering die bovendien stabiele kapitaalsverhoging garandeert. Wat vele spelers op de financiële markten hun klanten beloven, kunnen wij met dit Duits vastgoed ook echt waarmaken.” 

Kroniek van aangekondigde investeringsvoordelen

Luc Dewulf: “De historische ontwikkelingen van de voorbije decennia spelen een belangrijke rol in dit concept. De goedkope naoorlogse leningen van het Marshallplan zijn afgelopen. Al die oerdegelijke gebouwen, volgestouwd met woonunits, zijn volledig afgeschreven. Regelmatig komen er nu zeer betaalbare appartementen op de markt, ook financieel haalbaar voor de modale Belg dus. Dit gat in de markt wordt trouwens vooral gevuld door buitenlandse investeerders. In tegenstelling tot in België, zijn deze investeringen ook voor particulieren opnieuw afschrijfbaar.
Daar komt bij dat het aandeel van nieuwbouw in Duitsland veel kleiner is dan in België; de Duitse ruimtelijke ordening is veel strenger. Je begrijpt dus dat het renoveren van dit bestaande patrimonium sterk wordt aangemoedigd.”

Een onomstotelijk hefboomeffect

Koen Van Uffelen: “Eigenlijk is het eenvoudig: Investeren in Duits vastgoed creëert een hefboomeffect dat je maandelijks een vast extra budget oplevert. Dit komt doordat de rente bij je lening ruimschoots wordt gecompenseerd door de huurinkomsten. Je kan hiervoor bijvoorbeeld de overwaarde op je bestaand woonkrediet her-activeren of je pensioenplan, VAPZ, groepsverzekering… in pand geven. Zo ontstaat er een hefboomeffect op het geld dat jij leent bij de bank. Wanneer je bijvoorbeeld leent tegen een rente van ongeveer 1,7 % en je laat dit geld voor jou werken aan 5,7 procent huurinkomsten, dan is het voordeel niet moeilijk te berekenen.
De huurinkomsten zijn bovendien vast, ongeacht of je appartement daadwerkelijk verhuurd wordt. Dat heeft alles te maken met die eerder genoemde schaarste: ieder pand raakt moeiteloos verhuurd en huurders worden streng aan hun verantwoordelijkheden gehouden. Dit maakt uiterst betrouwbare garanties mogelijk.”

Fiscale troeven: een wereld van verschil

Luc Dewulf: “Ook de fiscale voordelen zijn ronduit spectaculair. Zo kan je in Duitsland bijvoorbeeld gedurende 50 jaar alle reële onkosten en afschrijvingen van een gebouw in mindering brengen van je bruto huurinkomen. Ook de meerwaarde bij verkoop is er na 10 jaar onbelast.
Duitsland kent ook een vrijstelling van schenkings- en successierechten tot 400.000€ per ouder, per kind en dit om de tien jaar. Via de aankoop van Duits vastgoed kan je dus perfect een aantrekkelijke, erfbelastingvrije operatie realiseren; een schril contrast met de zware erfbelastingen die in België worden gehanteerd… Het zijn maar enkele van de grote fiscale troeven van een dergelijke investering.”

Scheiding tussen zaken en emoties

Koen Van Uffelen: “Het mag duidelijk zijn dat je met een investering in Duits vastgoed vooral een financieel product aanschaft. Dit zijn geen buitenverblijfjes waar je iedere vakantie naartoe trekt, maar nuchtere en rendabele investeringen. Het verwachtingspatroon qua woonervaring ligt bij onze Oosterburen nu eenmaal ietwat anders.
Die heldere scheiding tussen de zakelijke en emotionele component, zorgt ervoor dat de nadruk bij efficiënte keuzes ligt en niet bij irrationele voorkeuren.”

Luc Dewulf: “Waar het vooral om gaat, is dat de Belg wel degelijk nog betrouwbare en rendabele opties heeft, ongeacht zijn budget. In het huidige onzekere klimaat is het de taak van financiële adviseurs en experts om oplossingen te vinden in plaats van de toestand gelaten te ondergaan of zich te bezondigen aan cowboy-isme. Deze investeringsvorm bewijst dat je mensen nog steeds een mooie appel voor de dorst kan aanbieden wanneer je bereid bent de platgetreden paden te verlaten.”

Meer weten? Stel uw vragen aan één van onze vastgoedcoaches


Investeren in Duits vastgoed: er zijn nog zekerheden…

Profielstudie: ‘Wie is dat, die belegger in Duits vastgoed?’ Deel 2

Is Duits vastgoed iets voor jou? Het valt alvast op dat beleggers in Duits vastgoed allen gemeenschappelijke eigenschappen bezitten. Lees welke mind set je nodig hebt om succesvol te investeren.

2 augustus 2021

Lees meer

Profielstudie: ‘Wie is dat, die belegger in Duits vastgoed?’

Wie zijn nu deze investeerders? Bestaat er een ‘archetype voor de belegger in Duits vastgoed’? Eigenlijk niet, het is een bont gezelschap… toch vallen enkele gedeelde kenmerken zeker op.

12 juli 2021

Lees meer

Wegwijs: uw belastingaangifte in België van Duits verhuurd vastgoed

Hoewel de Belgische eigenaar belastingen betaalt in Duitsland na belastingaangifte in de personenbelasting, is hij ook wettelijk verplicht zijn Duitse huuropbrengsten in België aan te geven. Dit artikel beschrijft hoe u de belastingaangifte in België moet invullen en waarom lenen voor uw Duitse investering fiscaal voordelig is.

5 juni 2020

Lees meer

KNACK - FOKUS: Waarom Duitsland mooie vastgoedkansen biedt

Lage rentes domineren vandaag de wereld van de personal finance. Het geld op je spaarrekening brengt nog amper iets op, wat zorgt voor een koortsachtige zoektocht naar rendement. Duits vastgoed is veelbelovend

13 mei 2021

Lees meer

De corona-paradox: wat met onze verhoogde spaar- en koopkracht?

De corona crisis zorgt gemiddeld voor een stevige toename van ons spaargeld en onze koopkracht. Wat doen met deze extra koopkracht? Duits woonvastgoed aankopen is een interessante optie.

26 april 2021

Lees meer

Elk tweede verblijf in het buitenland een kadastraal inkomen

Naar aanleiding van een arrest van het Europees Hof van Justitie, heeft de Belgische wetgever het omstreden fiscale regime van toepassing op buitenlands vastgoed aangepast. Alle – naar schatting 150.000 – buitenlandse onroerende goederen zullen een kadastraal inkomen toegekend krijgen. Die ingreep moet de discriminatie tussen Belgisch en buitenlands vastgoed wegwerken.

19 maart 2021

Lees meer

All aboard; de Duitse vastgoedtrein!

De Duitse vastgoedmarkt onderging het laatste decennium een ware metamorfose. Tot 2011 was het magertjes en eigenaars waren zelfs ietwat pessimistisch omtrent de evolutie van Duitse vastgoedprijzen. Van een foutieve inschatting gesproken! De laatste tien jaren toonden een totaal ander beeld: prijzen stegen gemiddeld met 5% per jaar!

23 februari 2021

Lees meer

Huren zit in het DNA van de Duitser

We weten dat de Belg is geboren met een baksteen zijn maag. In Duitsland is het echter heel anders. In dit artikel nemen we onder de loep wat voor een (jonge) Duitser echt telt. Een appartement of huis kopen komt alvast niet direct in hem op.

9 februari 2021

Lees meer

Beleggen voor dummies deel 2: Hoe Duits vastgoed uw spaarboekje moeiteloos overklast

Een goed bewaard geheim - Hoe kan het dat Duits vastgoed zo rendabel is? Wij zetten de belangrijkste factoren even op een rijtje.

22 januari 2021

Lees meer

Nederlandse belastingplichtigen en belasting op Duits huurinkomen.

Hoe gaat belastingtechnisch de aangifte van Duits vastgoed voor Nederlanders (residenten) in zijn werk. In dit artikel wordt uitgelegd hoe u de belastingaangifte moet invullen en waarom Duit vastgoed fiscaal voordelig is voor een Nederlander.

11 januari 2021

Lees meer

Vastgoed beleggen voor Dummies: Investeer in een huis van vertrouwen!

7 gouden tips voor een succesvolle vastgoedinvestering

15 december 2020

Lees meer

Ononderbroken stijging van de Duitse vastgoedprijzen

De nieuwe Duitse ‘Lockdown light’ voelt wel anders aan dan de eerste. In het voorjaar vreesden het bedrijfsleven en de politiek niets minder dan de ondergang van de Duitse economie met een ineenstorting van de vastgoedmarktprijzen voor gevolg. Niets is minder waar...

27 november 2020

Lees meer

Belgische huurinkomstenbelasting: kromme situatie (eindelijk) rechtgetrokken?

We trappen een open deur in: De Belgische belastingwetgeving rond huurinkomsten is in strijd met de Europese fiscale regelgeving. Ook bij Rendimmo hebben we dit al meermaals aangekaart in verschillende blog- en nieuwsberichten. De Belgische staat werd hiervoor ook beboet. Mede daardoor komt er nu eindelijk schot in de zaak.

13 november 2020

Lees meer

Schenkingen van Duits vastgoed: win-win situaties

Successieplanning blijft voor de meeste Belgen een heet hangijzer. Burgerzin is een mooie zaak, maar dit betekent niet dat u het zeggenschap over uw zuurverdiende kapitaal zomaar wilt afstaan aan de overheid.

23 oktober 2020

Lees meer

Is investeren in vastgoed nog wel vast… en goed?

Mensen stellen ons vaak de vraag of investeren in vastgoed nog wel zo’n goed idee is. Die onzekerheid is begrijpelijk: De verwoestende vastgoedcrash in 2007-2008 gaf ons een schoolvoorbeeld van hoe je zelfs de meest solide markt op zijn grondvesten kan doen daveren. Belangrijke nuance: De vastgoedmarkt in Noord Europa is nooit gecrasht! We deelden in een malaise die elders in de wereld ontstond. Dus ja: Vastgoed blijft hier een slimme investering!

22 oktober 2020

Lees meer

Hoe de waarde van mijn huis bepalen – Het kompas voor een succesvolle vastgoedbelegging

Op basis van welke waarderingsfactoren schat men de prijs van een gebouw meestal in België in? Is dit identiek in Duitsland? We leggen het uit in dit artikel

3 september 2020

Lees meer

Duits Vastgoed – Positief getest door experten

Marktleider in Immobiliën, ImmobilienScout 24, brengt positieve analyse omtrent de prijsontwikkelingen. Het bureau voor statistiek meldt goed nieuws over het eerste kwartaal 2020.

3 augustus 2020

Lees meer

Duitse studie: Woonvastgoed extra aantrekkelijk in crisistijden

Woonvastgoed geeft elke vastgoedinvesteerder de meeste zekerheden. De vraag naar eenvoudige standaardwoningen of appartementen blijft groot. Wonen is immers een basisbehoefte van elke mens.

24 juni 2020

Lees meer

Wegwijs: uw belastingaangifte in Duitsland van Duits verhuurd vastgoed

Belastingaangifte in Duitsland voor uw Duits verhuurd onroerend goed. Hoe begin je hieraan? Deel 1

4 juni 2020

Lees meer

Het hefboomeffect: jouw succesformule naar extra rendement!

Investeren met goedkoop geld van de bank, kan dat? Absoluut! Het is momenteel zelfs uiterst voordelig gezien de historisch lage rentevoeten. Door gebruik te maken van een bankkrediet, creëer je een hefboomeffect op je eigen vermogen. Je kan je rendement zo verveelvoudigen!

26 mei 2020

Lees meer

Residentieel vastgoed in Duitsland, ook nu een veilige haven

Professor Dr. Nico Rottke, CEO Aamundo Holding, aan het woord in Duits Beursmagazine Der Aktionär (april 2020). Een samenvatting over de veiligheid van Duits residentieel vastgoed.

30 april 2020

Lees meer

Tijd voor verandering

Rendimmo blijft groeien, ook in 2020. Een gezonde groei brengt verandering met zich mee. Een kleine verandering in dit geval, maar wel een belangrijke. Rendement en gemoedsrust zijn en blijven, zoals altijd, onze vaste waarden als vastgoedcoach. Om dit nog duidelijker te maken, steken we ons logo in een nieuw jasje!

18 juni 2020

Lees meer

Hoe kan ik nog rendabel pensioensparen?

Pensioensparen via een levensverzekering of een bancair fonds is al een hele tijd ingeburgerd. Maar geeft dit nog het beoogde rendement? Wij denken er anders over. Wil jij écht zorgeloos genieten van je oude dag? Duits vast actief zorgt voor maandelijkse gegarandeerde inkomsten en is de ideale aanvulling op je pensioen. Je leest er hier alles over.

23 april 2020

Lees meer

Is mijn vastgoed in Duitsland Corona-proof?

De huidige gezondheidscrisis is van een heel ander gehalte van Corona dan de financiële crisis die ondertussen meer dan 10 jaar achter ons ligt. De impact ervan weliswaar op de economie, de financiele markten en beurzen etc. is vergelijkbaar met de schokgolf van grote verliezen en koopkrachtdaling die investeerders, op zoek naar rendement en vermogensgroei, ook toen ervoeren.

3 april 2020

Lees meer

Coronavirus verlamt woningmarkt

Als gevolg van de bijna-lockdown sinds 18 maart het aantal transacties op de woningmarkt drastisch gedaald, blijkt uit cijfers van de notarissen. Het is wel nog te vroeg om al een ernstige uitspraak te doen over de prijsevolutie...

2 april 2020

Lees meer

Vaste en veilige investering in tijden van crisis

Het corona virus zorgt ook voor ongeziene economische rampen. De beurs crasht met -40% (Bel 20 -40% en de Eurostoxx -38% sinds hun top), bedrijven gaan over kop, ook de obligatoire markt ligt op rampkoers… Er is maar één zekerheid: mensen hebben een woning nodig, ook in tijden van Coronacrisis. Geef daarom de kans aan anderen om een veilige thuis te hebben in deze bizarre tijden en geniet daarbij zelf van 5 tot 6% huurrendement. Een echte win-winsituatie, toch?

19 maart 2020

Lees meer

Pourquoi le Belge se rue sur l’immobilier allemand

Artikel enkel beschikbaar in het frans - gepubliceerd door "La Dernière heure"

18 februari 2020

Lees meer

Niet dat ze er willen wonen, maar om de drie dagen koopt Belg een woning in Duitsland

Duitsland het nieuwe Spanje? Zo’n vaart loopt het nog niet. Maar de verkoop van Duitse immo aan Belgen versnelt wel. Dat stelt Luc Dewulf van Rendimmo, marktleider in Duitse immo, vast. Maar niet dat die Belgen daar gaan wonen. Hoe komt dat?

17 februari 2020

Lees meer

HLN - Dichtbij, domotica en Duitsland: dit zijn enkele van dé woontrends voor 2020

Elk nieuw jaar brengt nieuwe trends met zich mee. Vijf vastgoedexperts vertellen nu al waar we ons volgend jaar aan mogen verwachten in de woon- en vastgoedwereld.

17 december 2019

Lees meer

TRENDS: Beleggen in Duits vastgoed: een gründliche investering

Steeds meer Belgen ontdekken de uiterst aantrekkelijke rendabiliteit en stabiliteit van een investering in Duits vastgoed. De voordelen overtroeven die van een investering in eigen land dan ook vlotjes op verschillende domeinen. Luc Dewulf, Managing Partner bij Rendimmo, licht toe.

9 december 2019

Lees meer

TRENDS: Duits vastgoed kopen: een gründliche investering

Steeds meer Belgen ontdekken de uiterst aantrekkelijke rendabiliteit en stabiliteit van het kopen van Duits vastgoed. De voordelen overtroeven die van een investering in eigen land dan ook vlotjes op verschillende domeinen. Luc Dewulf, Managing Partner bij Rendimmo, licht toe.

9 december 2019

Lees meer

"van spaarboekje naar vastgoed, te laat of te moeilijk?"

De stap van spaarboekje naar vastgoed is misschien wel al enige tijd aan de gang, maar toch hebben de meeste spaarders die stap nog niet gezet. De bedragen die op spaarrekeningen geparkeerd staan, blijven zonder meer astronomisch.

9 oktober 2019

Lees meer

“Voor mij een appartement, bitte” Duits vastgoed

Nieuwe trend: Vlamingen kopen massaal vastgoed in Duitsland om te verhuren, dit jaar voor 20 miljoen euro. Ze gaan er niet zelf wonen, maar innen enkel de hoge huur. “Duits ‘betongoud’ heeft een rendement van 5 %. Dat is meer dan een spaarboekje.”

13 mei 2019

Lees meer

Hoe belastingaangifte doen van mijn verhuurd onroerend goed in Duitsland?

Wie geïnvesteerd heeft in Duits vastgoed, dient jaarlijks een belastingaangifte te doen in Duitsland. Duitsland is heffingsbevoegd. Omdat er eveneens een dubbelbelastingverdrag bestaat met België (wet 18/9/2003), zal u geen tweemaal over het inkomen uit hetzelfde onroerend goed getaxeerd worden.

6 mei 2020

Lees meer

De omgekeerde wereld: Duitse bank KfW gaat klanten geld toestoppen als ze een hypotheeklening afsluiten

Duitse privé-personen en kmo’s kunnen binnenkort profiteren van de negatieve rentetarieven. Dat schrijft de Frankfurter Allgemeine Zeitung. De staatsbank KfW wil vanaf volgend jaar leningen met negatieve rente verstrekken aan wie bouwt. Wie geld leent krijgt dan meer geld terug dan hij voor de lening betaalt.

29 april 2020

Lees meer

Europese druk kan pad effenen voor lagere taks op buitenlands vastgoed

Europa zet België onder druk om de verschillende fiscale behandeling van Belgisch en buitenlands vastgoed weg te werken. Dat kan positief zijn voor wie een buitenlands huis heeft.

12 februari 2020

Lees meer

Is Belgisch vastgoed overgewaardeerd?

Standard & Poor’s, de OESO, het IMF, de Nationale Bank… Elk jaar publiceren die instellingen rapporten waaruit blijkt dat de vastgoedprijzen in België overgewaardeerd zijn. Is dat zo?

25 oktober 2019

Lees meer

Successieplanning: De techniek van de gesplitste aankoop van een onroerend goed

Investeerders vragen zich soms af wat nu de meest interessante operatie is in het kader van hun successieplanning? Eerst zelf een onroerend pand aankopen en dan deze later schenken aan kinderen of aanverwanten, of eerst een schenking doen van liquide middelen aan hun kinderen en nadien een gesplitste aankoop van het onroerend goed doen in naakte eigendom ( de kinderen) en in vruchtgebruik ( de ouders)

19 juli 2019

Lees meer

“Betaalbaar vastgoed met hoog rendement én huurgarantie”

Wist u dat Duits vastgoed ongekende mogelijkheden biedt voor een gewaarborgd rendement van 5% netto? Soms liggen opportuniteiten in vastgoed voor het grijpen, alleen is niet iedereen ervan op de hoogte. Onafhankelijke vastgoedcoach Rendimmo neemt u graag mee voor een bezoek aan Duitsland en ontzorgt zijn investeerders compleet.

8 april 2019

Lees meer
keyboard_arrow_up

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x