Waarom professionele beleggers en investeringsmaatschappijen vandaag investeren in Duits residentieel vastgoed.

Waarom professionele beleggers en investeringsmaatschappijen vandaag investeren in Duits residentieel vastgoed.

‘A safe investment haven for foreign investors’,

zo titelt het recente artikel (dd. 18/09/2017) van het internationale advocatenkantoor Allen & Overy over vastgoedinvesteringen in Duitsland. Alle belangrijke factoren voor een bloeiende vastgoedmarkt zijn er momenteel sterk aanwezig. Een positieve economische omgeving alsook het befaamde ‘Duits economisch en sociaal model’ blijven hun vruchten afwerpen. Zo kent Duitsland een groei van het bruto nationaal product (bnp) van 1,6% in 2016 dat groter is dan in haar buurlanden. Alle inspanningen gedaan om de koopkracht te vergroten (1,77 miljard euro) en de werkloosheid te doen dalen (vandaag is het één van de laagste in Europa), worden beloond .

Rendimmo focust zich op opportuniteiten rond investeringsvastgoed in de deelstaat waar Ruhr en Rijn stromen, Noordrijn-Westfalen. Deze deelstaat, sedert het Congres van Wenen (1815) toegewezen aan de overwinnaar Pruisen, heeft nog steeds het grootste industriële potentieel van Duitsland. Deze primaire industrie draagt bij tot 30% van het bnp en vormt de ruggengraat van de Duitse economie. Het heeft het hoogste bnp van heel Duitsland en is vergelijkbaar met het dit van Turkije.

Door het aanhouden van het 0%-rentebeleid van de ECB (Europese Centrale Bank) blijven de rentetarieven laag en de gunstige rentetarieven voor kredieten aanhouden.

Sedert de Duitse hereniging heeft de GPI-index (German Property Index) vandaag een eerste hoogtepunt bereikt. In tegenstelling tot de vastgoedmarkt in Spanje, Groot-Brittannië of Nederland, waar de spectaculaire stijgingen al eventjes achter ons liggen, is het begin van stijgende aankoopprijzen in Duitsland pas net begonnen. Er wordt al te vaak vergeten dat de Duitsers na de hereniging van West- en Oost-Duitsland in 1989, in een diepe economische crisis terechtgekomen waren en zij deze nog geen decennium definitief achter zich hebben kunnen laten. De aankoop- en huurprijzen staan voor een hele inhaalbeweging in vergelijking met voornoemde landen.

In Noordrijn-Westfalen, met vandaag 18 miljoen inwoners en waar zich een maak-economie bevindt, is er een grote nood aan arbeidskrachten en is de woningnood zeer acuut.

Vooral het commercieel maar zeker ook het residentieel vastgoed zit in de lift bij investeerders. Met een Duitse werkloosheid op recordlaagte (6,1%: 5,4% in het Westen en 7,7% in het Oosten) en een koopkracht die verder aantrekt, zijn winkelpanden en kantoren, alsook gezinswoningen en appartementen snel verhuurd of verkocht. Voor elke leegstaande woning, komen er gemiddeld 15 tot 20 potentiële huurders opdagen in steden zoals Bochum, Gelsenkirchen, Essen, Dortmund, Hagen, Krefeld of Wuppertal (cfr artikel in Der Spiegel – 2015 ‘Die neue Wonungnot’). Dit zijn B of C-steden waar de aankoopprijs voor een gerenoveerde woning, want veel nieuwbouw zal je er niet aantreffen, nog tussen 1000 en 1500€/m2 ligt. Daarom kan men met een budget van 100.000€ al een aantrekkelijk gerenoveerd appartement kopen.

Huurrendementen van meer dan 5% zijn in deze omstandigheden nog zeer realistisch en de gemiddelde prijsevolutie die in Duitsland boven de 6% op jaarbasis uitkwam in 2017, kan met de bestaande sterke vraag enkel verder in positieve richting evolueren.

Daarom staan professionele beleggers voor Duits residentieel vastgoed aan de koperskant. Rendimmo kan hier haar favoriete rol als vastgoedcoach voor u ten volle spelen.

Neem vandaag nog contact op met ons via info@rendimmo.be of ga naar de contactpagina op onze website.