Waarom in de Duitse vastgoedmarkt investeren?

Waarom in de Duitse vastgoedmarkt investeren?

Nadat Duitsland in WO II grote verwoestingen had gekend, moest de overheid gaan voorzien in de huisvesting van haar burgers en werd gestart met de bouw van vele huurwoningen. De Duitse eenmaking in 1989 bracht enorme onzekerheid met zich mee. De belangrijke kosten en de werkloosheid die hiermee gepaard gingen, had een grote invloed op de Duitse vastgoedmarkt.

Anno 2016 is Duitsland de sterkste economie in Europa en de 4e grootste op wereldvlak. De groei van de Duitse bevolking en een toestroom aan nieuwe Duitsers creëren een prangend woningtekort. Duitsland kent geen sterk ontwikkelde eigenaarsmarkt zoals in België. Verder kunnen kapitaalsaflossingen in de personenbelasting niet fiscaal ingebracht worden. Ook zijn de ontleningsfaciliteiten beperkter dan op de Belgische markt.

Dat Duitsland voornamelijk een huurdersmarkt kent, komt doordat de wooncultuur en mentaliteit anders zijn dan in België. De Duitsers zijn bereid om te verhuizen voor hun werk en leven gemiddeld op kleinere oppervlaktes. Aangezien de vraag veel groter is dan het aanbod, worden er correcte huurprijzen betaald binnen de limieten van de gemeentelijk bepaalde “Mietespiegel” (referentiehuur).

Deze marktomstandigheden hebben ertoe geleid dat vandaag de aankoopprijzen van appartementen in Duitsland 30 tot 50% lager liggen dan in België.

De huurdersmarkt brengt met zich mee dat er veel stimuli worden geboden voor de huurders in de vorm van huursubsidies. Verder kent men er een zeer uitgebreide huurwetgeving. Er zijn heel wat advocaten die zich in deze materie gespecialiseerd hebben.
In deze grote huurdersmarkt hebben zich “Verwaltung-bedrijven” ontwikkeld, die instaan voor het beheer van het vastgoed. Potentiële huurders worden onderworpen aan een doorgedreven financiële controle op de huurders (“Schufa Kontrole”). De beheerders hebben de mogelijkheid om aldus de potentieel beste huurders eruit te selecteren.

Wil u een afspraak maken om na te gaan of het ook voor u interessant is om een verhuurd pand aan te kopen in Duitsland? Ga dan naar onze contactpagina en laat uw gegevens na voor een gratis en vrijblijvende afspraak.

 

Tip:

Wist u dat Rendimmo BVBA partner is van Cerenicimo. De grootste selectie investeringsvastgoed in Frankrijk kan u op deze website vinden. Rendimmo zorgt samen met u voor een volledige administratieve, fiscale en juridische afhandeling. Van zoektocht tot aankoop, eigenaarschap en wederverkoop. Enjoy investing in real estate.