Investeren we nog in landen of eerder in steden of bepaalde regio’s?

Investeren we nog in landen of eerder in steden of bepaalde regio’s?

“Nieuwe marktkansen zijn nu steden in plaats van landen.” Deze benadering van de investeringen wordt steeds meer ingeburgerd in Europa bij institutionele investeerders.

Kansen vloeien voort uit de verstedelijking. Een Nederlandse institutionele belegger: “We hoeven niet meer te investeren in landen, we investeren in stedelijke gebieden.”

Maar een investering met succes is niet te vinden met een passieve aanvaarding dat meer mensen terug naar de steden trekken, het doel is het identificeren van die steden die progressief zijn en die in hun aanpak van de infrastructuur het verschil maken. De druk komt uit alle hoeken om de toenemende verstedelijking te dienen.

Als steden niet meedenken, veranderen en inspelen op de veranderingen dan zou het op middellange termijn wel eens gedaan kunnen zijn met de aantrekkingskracht van deze steden, zegt een analist.

De beschikbaarheid van meer infrastructuur is extreem belangrijk want succesvolle steden draaien op handel en wisselwerking. Connectiviteit en makkelijke bereikbaarheid zijn voor elke stad de sleutels tot het aantrekken van de beste talenten en het op termijn beveiligen van investeringen.

In deze context is het niet verrassend dat Berlijn boven aan de stadsranglijst van dit jaar staat. Duits woningvastgoed is bijzonder interessant als investering, zowel vandaag als in de toekomst.

Zoals een in Londen gevestigde vastgoedinvesteerder zegt: “Mijn enige lange- termijn-inzet is Berlijn.” Berlijn heeft een innovatieve, jonge bevolking en ik geloof dat de technologiesector in Berlijn een sector is die verder gaat uitbreiden.

“We hoeven niet meer te investeren in landen, we investeren in stedelijke gebieden.”

Gezien de zeer sterke prijsevolutie die het Berlijns woningvastgoed reeds gekend heeft, focust Rendimmo eerder op steden zoals Dortmund, Bochum, Essen, Gelsenkirchen, Herne, Hagen, middelgrote B- en C-steden (tussen 150.000 en 600.000 inwoners), alle gelegen in Noordrijn-Westfalen, één van de meest dynamische economische regio’s van Duitsland.

Bron: PwC / Aangepaste en verkorte vertaling.