Tekort aan studentenkamers in Frankrijk

Tekort aan studentenkamers in Frankrijk

Aantal bedden: Frankrijk telt meer dan 2,4 miljoen studenten, waarvan 67% het ouderlijk huis verlaten om hun studies te vervolgen. Het zijn dus 1,6 miljoen studenten die jaarlijks een onderkomen moeten vinden in openbare en private studentenverblijven. Het aantal specifieke studentenkamers wordt geschat op ongeveer 341.000 eenheden.

De overheidsinstellingen dekken slechts 15% van de totale behoefte. De zoektocht naar een studentenkot durft, in een context van een te laag aanbod, wel eens moeizaam verlopen want 30% van de studenten die buitenshuis logeren geven aan daarvoor veel inspanningen te hebben geleverd.

Tegenover het privé-aanbod in traditionele woningen, vandaag zeldzaam en duur, worden de studentenresidenties waarbij diverse diensten verleend worden (cafétaria, poetsdienst, wasserette,…), zeer gewaardeerd zowel door de student als door zijn of haar ouders.

Deze formules met geïntegreerde diensten kennen een waarlijk succes: ze vertegenwoordigen vandaag reeds 35% van de studentverblijven, een cijfer dat continu in stijgende lijn gaat.

De behoefte aan beschikbare specifieke studentenverblijven in Frankrijk en het tekortschieten van de Franse overheidsinstellingen om hieraan tegemoet te komen, bewijzen het belang van investeringen in private studentenresidenties op lange termijn. Een interessante investering met andere woorden.

Bron: : L’Observatoire de la vie étudiante, L’Agefi Actifs ; Ministère de l’éducation nationale Les étudiants / Repères et références statistiques – éditions 2013 et 2014